неділю, 18 липня 2010 р.

Чи може бути дружба після кохання?

Що буває після кохання? Злість, ненависть, розпач, байдужість, полегшення, самотність, наступне кохання... Усе залежить від того, чого ви від того кохання чекали й що отримали. Було воно великим-чистим і стало вічним – тоді жодних «після» немає. А якщо прийшло, як то стається, невчасно та пішло зненацька і не від обох одразу, або навіть із кимось одним назавжди залишилося – отут уже варіанти. А спробуймо так, теоретично, прикинути, чи буває після кохання дружба? У вас в житті таке траплялося?

Взагалі славнозвісне «давай залишимося друзями» – це те, що ми найменше очікуємо почути від коханої людини. Але ж чули. І самі виголошували не раз на завершення романів. Спочатку: «Ти такий хороший, такий хороший! Розумний, гарний! Просто чудовий!» А потім: «Але я тебе не кохаю. Давай залишимося друзями?» Прибила б себе за це зараз. Усе хочеться гіркі пігулки підсолодити. А що там підсолоджувати? Було кохання, але хтось з нього виріс, як рак із мушлі, воно стало йому тісне й тепер стримує просування вперед та вгору. І той хтось іде собі. А інший хтось іще живе тим почуттям, навряд чи зможе отак одразу відкинути кохання та стати другом. Дружба – це інший спосіб спілкування. Тоді навіщо ці банальні пропозиції? Ніби є люди, які насправді готові стати другом для того, кого оце зараз приголомшили фразою «не кохаю», або того, хто тим самим «не кохаю» щойно мало не вбив їх...

Кохання – така хвороба, що потребує тривалої реабілітації. Психологи підрахували: забуваєш удічі довше, ніж тривали стосунки (тобто якщо ви років десять разом – нема чого і сіпатися). Отож, після завершення тієї хвороби варто перебувати якнайдалі від збудника, а не намагатися з ним дружити.

Товаришували б ви з холерним вібріоном? Так і тут. Для когось це буде щось схоже на дружбу, а для іншого – постійне длубання в свіжій рані. До того ж постраждала сторона може дружбою підживлювати марні надії на продовження кохання і думати, що це все – тимчасово («Я завжди буду поряд, колись він зрозуміє...»). Оця зачіпка за «дружбу» (а там і дружба тілами траплятиметься) перекреслить усе, що могло б прискорити одужання та звільнити серце для наступного, можливо, саме того, великого-чистого-вічного почуття.

Ні, я не стверджую, що не буває дружби після кохання. Буває. Хоча частіше та імовірніше – після легкої закоханості. А після кохання – лише за умови, що це «після» уже усвідомлене і пережите обома. Той, хто пішов, не відчуває провини. Той, кого покинули, простив і пережив. Обоє успішні й незалежні. Все, кохання нема. Насправді. Продовження не буде. Але є гарне ставлення. Спільні теми, спільні друзі, спільне середовище для самореалізації. Чому не дружити? Кому ще можна довіряти, як не давноминулому коханому – хорошій людині, яка знає тебе ліпше, ніж будь-яка подружка?

Аби лише після кохання у серці на роки не оселялись ненависть і злість. А дружба, якщо вона приносить радість та насолоду, хоч після кохання таке буває рідко, проте має право на існування.

Немає коментарів:

Дописати коментар